TAIPPARI 25.8.12

Viime lauantaina oli sitten näytön paikka ja suuntasimme Siljan kanssa aikaisin aamulla Ylämaalle taippariin Etta ja Hilma takakontissa. Ilmassa oli vähän jännitystä ja ehkä vähän pientä kireyttäkin, vaikka kumpikin väitti luottavansa oman koiransa osaamiseen. Hilman veli Vilikin tuli paikalle Joensuusta asti. Mikolla ja Tanjalla oli ollut aikainen herätys ja matkaan oli lähdetty jo kolmelta aamuyöstä.

Mikko, Tanja, Silja ja Vili kokeen alkua odotellessa

 

Metsästysmajalle kokoontui 16 koiraa ohjaajineen Kaakkois-Suomen Spanielikerhon järjestämään spanielien taipumuskokeeseen. Ylituomarina toimi Veli Nurminen ja toinen tuomari oli Heli Rummukainen. Aamukahvin jälkeen arvottiin kilpailunumerot ja jaettiin porukka kahtia eli 8 koiraa kummallekin tuomarille.

Koe alkoi sosiaalisen käyttäytymisen arvioinnilla. Koirat asettuivat ohjaajan kanssa puolikaareen ja jokainen koira vietiin  vuorollaan tervehtimään tuomaria ja käveltiin sitten muiden koirien ohi omalle paikalleen takaisin.

Seuraavaksi ajoimme parin kilometrin päähän jäljestysosuudelle. Maastovastava Kari Falkenberg veti jokaiselle koiralle vuorollaan laahausjäljen ammutulla kanilla. Jälki oli noin 100m pitkä ja siinä oli yksi 90 asteen kulma. Kaadolla oli kani. Koirat haistelivat jäljen tuoreeltaan ja 6 m jälkinarun päässä kulki ohjaaja luottaen koiran nenään.Aikaa on käytettävissä enintään 10 min/ koira.

Vili ja Hilma tutkivat kania

 

Etta tutkii kania

 

 

 

 

 

 

 

 

Kahvitauon jälkeen ajoimme taas muutaman kilometrin päähän hakumaastoihin. Hakuosuudella on koiralle varattu maksimissaan 20 min aikaa näyttää riistanhakutaitonsa. Koira kulkee vapaana ja sen on tarkoitus kulkea ohjaajan edellä risteillen noin 15-25 m päässä ohjaajasta ja etsiä riistaa. Ja jos riistaa löytyy, on koiran tehtävä nostaa linnut ylös. Kun haku on riittävän hyvää tuomari ( tai ampuja ) ampuu  ja tuomari arvioi laukauksen vaikutuksen koiran työskentelyyn. Lopuksi tuomari pyytää ohjaajaa kutsumaan koiran luo ja kytkemään koiran. Tällä osuudella siis arvioidaan paitsi koiran hakutyöskentelyä, myös laukauksen sietoa ja tottelevaisuutta sekä ohjaajan ja koiran yhteistyötä.

Hakuosuuden jälkeen maistui herkullinen nakkikeitto. Viimeistä eli vesityöosuutta odotellessa keskustelu kävi vilkaana itse kunkin kokemuksista kokeen aikana ja arvailua siitä, oliko mikäkin osuus hyväksytty vai ei. Tuomari ei nimittäin kokeen kuluessa kerro ohjaajalle, onko kukin osa-alue hyväksytty. Sen kuulemme vasta tuomarin loppupuhuttelussa, jossa tulokset julkaistaan.

Vesityössä koiralla on aikaa 5 min mennä käskystä veteen, uida innokkaasti ja noutaa veteen heitetty riistapukki ja luovuttaa se ohjaajalle niin, ettei ohjaajan tarvitse kastella jalkojaan.

Hilma luovuttaa riistapukin

 

Taipumuskokeen tarkoituksena on testata spanielirotuisten koirien metsästystaipumuksia. Useilla spanieliroduilla, kuten walesinspringereillä taipumuskokeen hyväksytty suoritus on yhtenä vaatimuksena Suomen  muotovalion arvon saavuttamiseen. Näyttelyssä taipparin hyväksytysti suorittanut tai spanielin metsästyskokeessa palkittu koira voi osallistua käyttöluokkaan. Kooikerhondjelta ei vaadita taipparin hyväksyttyä suorittamista muotovalion arvoon, mutta niillä on oikeus osallistua kokeeseen.

Vaikka koira ”normaaleissa” oloissa hakisi, jäljestäisi ja noutaisi kuinka varmasti, saattaa outo koetilanne aiheuttaa yllätyksiä. Esim Vili on enimmäkseen liikkunut maastossa perheen tollerin seurassa, eikä nyt kokeessa irronnut riittävän laajaan hakuun toisen koiran tuen puuttuessa. Samoin kanin  laahausjälki oli Vilille uusi kokemus, eikä se oikein tiennyt, mitä siltä odotettiin. Uimaan Vili meni mielellään, mutta jätti riistapukin veteen muutaman kunniakierroksen jälkeen. Pientä harjoittelua ja ensi kesänä Vili varmasti läpäisee taipparin.

Tuomiota odotellessa koirilla oli vielä virtaa leikkiä keskenään. Hilman ja Vilin paini oli raisua ja riemukasta.

Vilin ja Hilman pystypaini

 

Etta kutsuu Viliä leikkiin

 

 

 

 

 

 

 

 

Vili ja kieli

 

Hilmalla ja Ettalla koe meni hyvin ja saimme iloita reippaista metsäkoiristamme. Siljan riemu oli pursuavaa. Erityisesti Ettan kohdalla arvostan suorituksen kovin korkealle, sillä kovin moni kooikeri ei ole vielä taipparia läpäissyt.

Tässä Ettan koearvostelu:

Sosiaalinen käyttäytyminen: Avoimesti ja reippasti tutustuen toisiin koiriin ja ihmisiin. hyväksytty.

Haku ja laukaus: Sopivan laajaa ilmavainuista hakua ohjaajan molemmin puolin. Laukauksesta säpsähtää ja haku muuttuu ohjaajaan tukeutuvaksi. Lopussa irtoaa hyvään hakuun. Hyväksytty

jäljestys: reipasvauhtista, varmaa maavainuista jäljestystä. Kulma ulkokautta kaarroksella ja kaatoa jää nuuhkimaan. Hyväksytty

vesityö: ui innokkaasti. Tuo pukin rantaan, josta ohjaaja ottaa sen.Hyväksytty

tottelevaisuus: Etta on tettelevainen koira. Hyväksytty

yhteistyö ja yleisvaikutelma: Luottavasita yhteistyötä ja Etta on varma jäljestäjä.

kokonaisarvostelu: hyväksytty

 

Etta,Liisa ja SPA1-ruusuke

 Hilman arvostelu

Sosiaalinen käyttäytyminen: Tunnustelevasti tutustuen ihmisiin ja uteliaasti tutustuen toisiin koiriin.Hyväksytty

Haku ja laukaus: sopivan laajaa ilmavainuista pistomaista hakua. Innostuu hajuista. Laukauksesta ihmettelee ja tulee ohjaajan luokse. Jatkaa vähän ajan päästä riittävää hakua. Kutsusta kytketty. Hyväksytty

Jäljestys: Hilma nuuhkii lähtömakauksen tarkkaan, josta aloitetaan jälkitarkka maavainuinen jäljestys. Välillä Hilma käyttää ilmavainua nuuhkien nenä korkealla ilmaa. Kulmasta jatkaa eteen ja joudutaan palauttamaan. Loppuosuus jälkitarkasti. Kaatoa jää nuuhkimaan. Hyväksytty.

Vesityö: Leppoisasti uiden tuo riistapukin rantaveteen, josta ohjaaja ottaa sen. Hyväksytty.

Tottelevaisuus: toimivaa työskentelyä. Hyväksytty.

Yhteistyö ja yleisvaikutelma: Leppoisan mukavaa yhteistyötä.

Kokonaisarvostelu: hyväksytty

Hilma, Silja ja SPA1-ruusuke

 

Liisa muokkasi tätä sivua 17.09.2012, 3:13

Kommentoi