RALLY-TOKON KOOIKERHONDJE- ROTUMESTARUUSKISAT 2016

Kooikereiden RT-rotumestaruudesta kilpailtiin  29.10. Porvoonseuden Koiraharrastajat ry:n järjestämissä rally-tokokisoissa.

Anne Talviten mentaalivalmennusoppien mukaan lähtökohdat kisaan olivat melko huonot: lähdin kisareissuun väsyneenä 2,5h yöunien jälkeen aamulla 5.30 pimeään vesisateeseen. Ennakkokäsitys kisapaikasta oli myös aika negatiivinen. Edellisten kokemusten mukaan kisapaikka ei ole paras mahdollinen. Kisakenttä sinänsä on hyvä tekonurmipohjainen halli. Valmistautumisalue sitä vastoin on ahdas yhdistetty kahvio- , ilmoittautumis-, verryttely- ja häkkialue, johon johtaa kapea käytävä. Siinä tilassa on aika vaikea keskittyä rauhassa omaan suoritukseen saati viritellä koiraa sopivaan valmiuteen.

Mutta olosuhteet olivat kaikille samat. Eri koirat tosin reagoivat asioihin eri tavalla. Valmistelin koiria enemmänkin ulkona hallin pihalla ja pidin ne häkissä omassa rauhassaan kisasuoritukseen asti.

Tuomari Kirsi Petäjä oli suunnitellut mestariluokkaan vaativan radan. Ehkä vaikein osuus oli koira oikealla puolella tehtävä suora, jossa oli peräkkäin poispäin peruuttaminen, sivulla peruuttaminen, pyörähdys ja paikallaan tehtävä täyskäännös oikeaan. Muutenkin radalla testatiin ahkerasti koiran takaosan käyttöä.

mestariluokan ratapiirros

mestariluokan ratapiirros

 

Rataantutustumisessa näkyi huonosti nukuttu yö. Minun oli vaikea tutustuessa pysyä kärryillä, että kummalla puolella koira missäkin kohtaa rataa on, kun puolenvaihtoja oli aika runsaasti. Samoin oli vaikeaa saada askelmerkit sopimaan peruutustehtävissä ja valkovuokossa. Mutta onneksi rataantutustumisaika on 15 min, joten lopulta tuli sellainen olo, että palikat on jotenkin kasassa.

Mestariluokassa oli 7 koirakkoa ja Kelmi starttasi ensimmäisenä. Jännitin tavallista enemmän radalle lähtiessä ja se näkyi Kelmin jähmeänä käynnistymisenä radan alkupuolella. Heti toinen tehtävä tuotti vaikeuksia; koira eteen, vasemmalta oikealle. Kelmi jäi kovin vinoon eteen istumaan ja istui kaksi kertaa. Uusinnassa tuli sama virhe, joten lopputuloksena tehtävästä kaksi oli 13 virhepistettä. Sen jälkeen Kelmi pääsi vauhtiin ja mentiin ilman virheitä tehtävään 12 asti, joka oli peruuttaminen pois päin. Matka oli tuomarin mielestä liian lyhyt ( koiran tulee peruuttaa 3 koiran mittaa pois päin) , joten tehtävästä tuli 10 virhepistettä. Seuraavassa eli vierellä peruuttamisessa Kelmi peruutti vain kahden ohjaajan asekeleen matkan kolmen sijaan, joten siitäkin tuli 10 virhepistettä. Pyörähdys meni ilman virheitä, mutta paikallaan tehtävä oikea täyskäännös ei onnistunut enkä sitä uusinut, joten siitäkin kertyi 10 virhepistettä. Loppuradalla tuli vielä pikkuvirheitä haistelusta ja epärakkuuksista yhteensä 9 pisteen verran. Virhepisteitä kertyi siis 52, joten Kelmi ei saanut hyväksyttyä tulosta. Tuomarin kommentti oli kuitenkin lohduttava ” mukavaa yhteistyötä”.

 

Prinka starttasi kuudentena ja olin jo itse vähän rauhoittunut. Ulkona koiraa viritellessä Prinka oli hyvällä tuulella ja piti hyvää kontaktia. Sisälle halliin tullessa alkoi kuitenkin hillitön haistelu. Minun piti toistuvasti kieltää Prinkaa haistelemasta ja pelkäsin, että ratasuoritus menee aivan pieleen, kun Prinka ei saa nenää irti matosta. Toisin kuitenkin kävi. Prinka piti hyvän kontaktin ja oli hyvässä vireessä koko radan ajan eikä haistellut yhtään kertaa. Pikkuvirheitä tuli pujottelusta kun Prinka jäi yhdessä välissä hiukan jälkeen. Samoin oikealle käännöksessä koiran ollessa oikealla puolella tuli pikkuvirhe lösyydestä.

Huonosti nukuttu yö teki taas tepposet liikkeessä 9 , joka oli ” liikkeestä maahan kierrä koira”. Kyltille tullessa muistin vaan, että jokin maahanmenoliike tämä on, mutta pitikö tässä pysähtyä vai ei ja pitikö tehdä jotain muutakin. Pysähdyin kyltin eteen lukemaan, mitä kyltissä kerrotaan ja huomasin siis seisovani paikallaan, vaikka piti saman tien lähteä kiertämään kauniisti maassa makaavaa koiraa. Löin otsaani ja kerroin tuomarille uusivani liikkeen. Uusinta meni virheettömästi. Siitä siis 3 virhepistettä liikkeen uusimisesta.

Poispäinperuuttamisesta Prinka teki jonkin ylimääräisen pyörähdyksen joko eteen tullessa tai oikelle sivulle palatessa, jota en huomannut, joten tehtävästä tuli 10 virhepistettä. Samoin paikallaan tehtävässä oikealle täyskäännöksessä Prinka istahti kaksi kertaa, joten siitäkin liikkeestä tuli 10 virhepistettä. Tuotakaan en huomannut kun se tapahtui osittain selän takana.

Loppurata meni taas puhtaasti. Samoin käytösruutu, jossa koira istui oikealla puolella 3 min,  meni sekä Prinkalta että Kelmiltä virheettömästi.

Prinkan tulos oli 72 pistettä ja mestariluokan kolmas sija. Tämä oli Prinkan kolmas hyväksytty eli yli 70 pisteen tulos, mikä toi sille RTK4 koulutustunnuksen.  Mestariluokan seitsemästä koirasta vain 3 sai tuloksen. Tuomarinpalkinnon sai luokassa toiseksi sijoittunut walesinspringerspanieli Jangas Duck Soup, jota ohjasi Tiina Janka.

mestariluokan palkitut. Prinka kolmas

mestariluokan palkitut. Prinka kolmas

tuloslista. Mestari- ja voittajaluokassa ei ollut montaa hyväksyttyä tulosta.

tuloslista. Mestari- ja voittajaluokassa ei ollut montaa hyväksyttyä tulosta.

 

 

 

 

 

 

 

Kooikeriväkeä kisatunnelmissa

Kooikeriväkeä kisatunnelmissa

 

Kooikerhondje rotumestaruudesta kilpailivat myös voittajaluokassa Bullbenz Kooi Nobel Sade ”Cola” / Marja-Leena Kiiveri sekä Callitris Hidalgo Erminia ”Koda” / Sanna Pyykkönen. Cola ei tällä kertaa saanut hyväksyttyä tulosta mutta Koda teki hienon radan 89 pisteellä.

voittajaluokan ratapiirros

voittajaluokan ratapiirros

Sanna ja Koda voittajaluokan 2. palkinto

Sanna ja Koda voittajaluokan 2. palkinto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myös avoimessa luokassa kaksi kooikeria kisasi rotumestaruudesta. Oakmeadow Simply Perfekt ”Tuffe”/ Tanja Kortelainen ei tällä kertaa yltänyt hyväksyttyyn tulokseen, vaikka Tuffe teki töitä iloisesti ja suurella innolla. Sen sijaan Mendikan Clara Bema ”Clara”/ Satu Vaittiniemi tekivät hienon tuloksen 92 pistettä ja pokkasivat myös tuomarinpalkinnon luokassa.

avoimen luokan ratapiirros

avoimen luokan ratapiirros

 

Rotumestariksi palkittiin mestariluokan ainut tuloksen saanut kooikeri Prinka, hopealle sijoittui voittajaluokan Koda ja pronssia sai avoimen luokan Clara.

kooikerhondje rotumestari Prinka ja sijoittuneet Koda ja Clara

kooikerhondje rotumestari Prinka ja sijoittuneet Koda ja Clara

Prinka ja palkintoja

Prinka ja palkintoja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekä Prinkalla että Kelmillä on nyt kasassa kaikki rally-tokon koulutustunnukset RTK1-4. Prinkan kanssa tavoitteita riittää tulevaisuudessa. Haaveissa olisi rally-toko valion arvo, johon vaaditaan kolme vähintään 95 pisteen arvoista suoritusta mestariluokassa. Siihen tarvitaan vielä paljon treeniä ja aikaa. Se on vaativa suoritus, mutta uskoisin, että ei mahdoton. Suomessa on tällä hetkellä 20 rally-tokovaliota tai epävirallista valiota ( rekisteröimättömät ) . Kelmin kohdalla vähitellen lopetellaan kisauraa ja nautitaan jokaisesta päivästä, minkä saa jatkaa vielä hyväkuntoisen yli 13- vuotiaan veteraanin kanssa.

RTK mitalit

RTK mitalit

Prinkan palkintoposeeraus

Prinkan palkintoposeeraus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liisa muokkasi tätä sivua 1.11.2016, 0:26

Kommentoi