RALLY-TOKO

Lainaus Rally-tokoliiton sivuilta:

Rally-toko on hauska harrastus, jota voi harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset! Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin hännät heiluen.

Lajin kehittäjä Charles L. ”Bud” Kramer oli mukana aikoinaan kehittämässä myös agilityä. Hän halusi tavallisen ”vakavan” tokon rinnalle iloisemman lajin, jossa ohjaajan ja koiran välisen yhteistyön iloisuus on tärkeämpää kuin seuraamisen millilleen tarkka paikka.

Rally-tokossa on kilpailuissa neljä tasoluokkaa, joista alokasluokka suoritetaan remmissä ja avoin, voittaja- ja mestariluokka vapaana. Jokainen koirakko saa radalle lähtiessään 100 pistettä ja tuomari vähentää pisteitä jokaisesta huomaamastaan virheestä. Virheitä voi olla mm. hihnan lukon nouseminen (remmin kuuluu olla täysin löysä), liika vinous, liian kova komentaminen, koiran haluttomuus, liika hitaus tai jos koira haistelee maata tai koskee kyltteihin. Sitä vastoin kehuminen ja innostaminen on ehdottomasti sallittua! Hyväksytyssä suorituksessa on vähennysten jälkeen 70 pistettä tai enemmän. Kolmella hyväksytyllä suorituksella koirakko siirtyy seuraavaan tasoluokkaan. Rally kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

Tasoluokasta riippuen tehtäviä kilparadalla on 10-20. Tehtävinä on esim. seuraamista, istumista, käännöksiä, pujottelua, pysähtymistä, askelia eteen, taakse ja sivulle, estehyppyjä, maahanmenoja, paikallaoloa, erilaisia silmukoiden tekemisiä jne. Osa liikkeistä on aivan samoja kun virallisessa tottelevaisuuskokeessa, osa tulee koiratanssista ja osa näyttelyistä ja agilitystä.

Vähiten virheitä tehnyt koirakko on kilpailun voittaja. Jos saman virhepistemäärän omaavia koirakoita on useita on ajalla merkitystä – nopeimmin saman pistesaaliin koonnut koirakko on voittaja!

© Su

hiihtoretkellä auringonpaisteessa

 

HARRASTUKSEN ALKU

Noin vuoden ajan Kelmi ja Etta ovat harjoitelleet satunnaisesti koirakoulu Nuuskun treeneissä rally-tokoa. Molemmat ovat olleet innoissaan lajista. Ettalla oli alkuun vaikeuksia keskittyä seuraamiseen koko radan mittaa, mutta muuten se teki hommia iloisesti ja innokkaasti. Kelmi on koko ajan ollut hyvä keskittymään ja tekee hommia iloisesti, kun namia ja kehuja tulee koko ajan. Viime syksynä kouluttaja Sari Immosen mielestä Kelmi oli kisavalmis ja kannusti ilmoittautumaan kisoihin. Tammikuussa agility-seurakaveri Päivi Ovaska kertoi saaneensa joululahjaksi rally-toko kyltit ja telineet ja tarjosi mahdollisuutta treenata yhdessä kisoja varten LAU:n hallissa. Joukkoon liittyi myös avoimessa luokassa kisaava Tiina Mynttinenkolmen kelpien kanssa ja yhtä tulosta vaille avoimeen siirtyvä Sonja Meuronen bordercollie Ruusan kanssa. Kerran viikossa treenasimme tähtäimessä Lahden kisat 16.2.  Tässä vaiheessa aloimme tutustua vähän tarkemmin rally-tokon sääntöihin ja hienouksiin. Ikävä kyllä Päivi joutui perumaan osallistumisensa  kisaan, kun  hänen Romi koiransa sairastuessa. Toivotaan, että Romi toipuu kevään kisoihin.

Sonjan kanssa matkasimme kisoihin ja loppumatkasta kumpikin alkoi vähän jännittää tulevaa koetta. Sonjalla ja Ruusalla oli luokan vaihtomahdollisuus avoimeen luokkaan hyväksytyllä tuloksella.

Hallin näkeminen veti vähän aikaa vakavaksi. Halli oli tosi ahdas. Siihen mahtui vain kehä ja kapeat käytävät kahdella sivulla. Käytävät oli täynnä koiria ja ihmisä ja meteli oli aikamoinen.Ensi reaktio oli, että koirat ei pysty täällä keskittymään. Mutta hetken katseltua ajattelin, että onhan nuo monenlaisissa näyttelypakoissakin olleet ja pysyneet rauhallisena ja keskittyneet tehtäväänsä.

Vähän ulkoilua hallin pihalla ja  sitten totuttelemaan hallin sisätiloihin. Ennen alokasluokan alkua halli tyhjenikin aika mukavasti, kun voittaja- ja avoimen luokan koirat lähtivät pois.

Alokasluokan koiria oli niin paljon, että ne oli jaettu kahdelle tuomarille. Etta oli ensimmäisessä ryhmässä ja Kelmi toisessa, joten rataan tutustumisen jälkeen ehdin hyvin harjoitella kummankin kanssa erikseen radan liikkeet ulkona hallin pihalla.

Ettan rata

Toinen liike oli: koira istu, maahan , kierrä koiran ympäri. Tätä harjoitellessa Etta nousi joka kerran istumaan minun kiertäessä sen ympäri. Ulkona se kyllä meni jo mukavasti kun muistin Sarin neuvon olla katsomatta koiraa, vaan pitää katse eteen päin ja selkä suorana. Sisällä ahtaassa tilassa Etta taas nousi istumaan. Tämä aiheutti pientä jännitysmomenttia ennen starttia. Jännitys kuitenkin unohtui, kun päästiin alkuu. Maahanmenossa vain päätin, että Etta pysyy maassa, kiersin sen riittävän kaukaa enkä katsonut siihen ollenkaan. Ja kas, se meni aivan nappiin. Kolme pientä yhden pisteen arvoista virhettä tuli matkalla: käännöksessä Etta oli aavistuksen vinossa, spiraalissa hihna oli mutkassa hetkellisesti kiristynyt ja täyskäännöksessä en mennyt riittävän lähelle kylttiä. Tuloksena 97/100 ja kirkkaasti hyväksytty tulos! Kommenttina: iloista menoa, hyvä!

alokasluokan rata

oli kokonaisuudessaan seuraavanlainen:

Lähtö – koira istuu sivulla vasemmalla puolella, lähdetään liikkeelle ja koira seuraa

1. istu, maahan, kierrä koiran ympäri ( kooira makaa paikallaan)

2. käännös vasempaan

3. juoksuun

4. spiraali oikealle ( kierretään juosten ensin 3 kartiota, sitten 2 ja vielä 1 ja matka jatkuu juosten)

5. normaali vauhti

6. täyskäännös oikeaan

7. koira eteen, istu, koira vasemmalta sivulle

8. 360 asteen käännös oikeaan

9. koira eteen istu, peruuta 1 askel, 2 askelta, 3 askelta ( ohjaaja peruuttaa ja koira tulee aina eteen istumaan), sivulle ja saman tien liikkeelle

10. 270 asteen käännös vasempaan

11. istumasta juosten

Maali.

Kelmin rata

Kelmi pääsi radalle toisen tuomarin ryhmässä. Vuoroa odottaessa Kelmi oli sitä mieltä, että hallissa on joku kiimainen narttu. Se vilkutteli ja flirttaili kaikille pikkukoirille. Etenkin se ihastui erääseen Kuilloa muistuttavaan narttuun. Ratasuoritusta tuo mieli ei kovin paljon haitannut. Pappa meni radan hienolla draivilla häntä heiluen hyvässä kontaktissa. Peruutuksessa kyltillä 9 tuo mieliala teki tepposet; Jokaisessa välissä Kelmi istui takatassuilleen ja vilkutti minulle. En kuitenkaan uusinut tehtävää tällä kyltillä, kun rata muuten oli mennyt niin hyvin ja päättelin, että olisi tulossa hyväksytty tulos. Tuo virhe aiheutti 10 pisteen vähennyksen; väärin suoritettu tehtävä. Lisäksi kyltillä 11 Kelmi jäi minun taakse istumaan eikä tullut heti sivulle. Tästä tuli yhden pisteen vähennys. Tuloksena kuitenkin komeat 89 pistettä ja hyväksytty tulos. Tuomarin lisäkommentti: reipas iloinen suoritus.

Seurakavereilla Tiinalla ja Sonjalla meni loistavasti. Ruusa sai täydet 100 pistettä ja sijoittui toiseksi alokasluokassa. Samalla tuli siirto avoimeen luokkaan. Tiinan vanhin koira Woitto sai myös täydet 100 pistettä ja voitti avoimen luokan. Hyvähän tässä seurassa on siis treenata tulevia kisoja ajatellen!

Harrastus varmaan jatkuu tälläkin saralla. Seuraavat kisat ehkä toukokuussa. Harmi vaan, että täällä lähialueella ei järjestetä kisoja. Lähimmät löytyy Nastolasta.  Suurin keskittymä näyttäisi olevan pääkaupunkiseudulla ja Tampereen ympäristössä.

Kun rally-tokosta ei ole tullut otettua kuvia, laitan tähän loppuun pari kuvaa lisää eiliseltä hiihtoretkeltä. Todistettavasti täälläkin päin Suomea aurinko pilkahti vähän aikaa.

 

Kelmi aurinkoisella jäällä

Etta hangessa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liisa muokkasi tätä sivua 20.02.2013, 10:24

Kommentoi