Prika ”nosettaa”

Heti astutuksen jälkeen Prinka jäi mammalomalle agilitysta ja viimeiset rally-treenit käytiin 18.12.

Aivan lepäilemään Prinka ei kuitenkaan odotusaikanakaan jäänyt, vaan osallistuimme Sari Immosen vetämälle Nose Work  alkeiskurssille koirakoulu Nuuskussa joulukuun aikana. Kurssi käsitti 5 viikottaista harjoituskertaa, jossa opeteltiin laatikkoetsinnän ja huonekaluetsinnän alkeita. Kurssilla koirat opetteivat  etsimään ja ilmaisemaan eukalyptuksen hajua erilaisista laatikoista ja huonekaluista.

Aluksi laatikon päällä oli vierekkäin namipala ja pieneen huopalaan imeytetty eukalyptushaju. Näin palkka ja haju yhdistettiin toisiinsa. Sitten etsittiin pelkkää hajua ja löydöstä koira sai runsaasti namia ja kehuja. Laatikoiden paikkaa, määrää ja materiaalia vaihdeltiin. Runsaalla palkkaamisella koiraa kannustettiin pysymään hajulla ja näyttämääm sitä kuonokosketuksella toistamiseen. Vähitellen tämä alkoi jalostua ilmaisuksi. Prinka ilmaisee hajun koskettamalla sitä kuonollaan ja katsomalla minua silmiin. Tosin ilmaisu on vielä aika hentoa ja epävarmaa, mutta harjoituksen myötä varmaan vahvistuu.

prinka-nosettaa-2

Prinkan ilmaisu

Prinkan ilmaisu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prinka tekee tarkkaa ja järjestelmällistä etsintää hajuradalla. Sarin mielestä Prinka on lahjakas haistelija.

Nose Work eli ”nosetus” on mielenkiintoista ja koiran mielestä hauskaa. Sitä on helppo harjoitella kotonakin eikä se tarvitse kalliita välineitä. Laji vahvistaa koiran itsetuntoa, kun se saa itsenäisesti tehdä töitä. Tässä lajissa koiraa ei nimittäin kannata ohjailla liikaa, vaan olla vaan lukijana narun perässä.

laatikkoradalla

laatikkoradalla

 

Kelmikin on saanut harjoitella nosetusta kotona ja kyllä se käy vanhalta konkariltakin hyvin. Etsiminen sinänsä on ollut tuttu leikki koirilleni jo vuosia. Ne ovat etsineet leluja ja namipaloja huoneen piiloista ja se on niiden mielestä tosi hauskaa ja innostavaa.

Uskosisin, että jatkamme nosetusta mammaloman jälkeenkin.

Liisa muokkasi tätä sivua 31.12.2016, 9:46

Kommentoi