Mikkeli rally-toko 6.11.2016

Rally-tokon sietämätön ihanuus ja julmuus tuli taas tänään esiin.

Prinkan jäädessä kiimaa kasvattamaan, läksimme Kelmin kanssa Mikkeliin rally-tokokisaan. Jo matkalla oli kepeä ja iloinen fiilis. Lauloin iskelmiä kilpaa autoradion kanssa ja matka taittui hyvässä tunnelmassa.

Mestariluokassa oli  6 kilpailijaa  ja Kelmi starttasi viimeisenä. Viereisessä hallissa olin käynyt Kelmin kanssa kaikki radalla olevat tehtävät läpi, ja Kelpo teki ne tarkasti ja iloisesti, osasi mennä merkillekin mallikelpoisesti. Olin tutustunut huolella rataan ja sovittanut askeleet moneen kertaan peruutustehtävässä ja puolenvaihdoissa ja askeleet sopivat hyvin niin, että pysytin aloittamaan peruutuksen koiran puoleisella jalalla ja jalkoijen välistä puolen vaihto osui myös niin, että väylä aukesi koiralle edullisella tavalla.

Läksin siis luottavaisella mielellä radalle. Ensimmäinen tehtävä oli merkille lähettäminen. Kelmi malttoi katsoa käsimerkin ja lähti suoraan kohti merkkiä, mutta pysähtyi noin puoli väliin ja kysyi lisää ohjeita katseellaan. Kehoitin uudelleen ”mene merkki” ja niin poika jatkoi merkille asti ja loppuosa tehtävästä meni täydellisesti. Tästä tuli vähennystä -1 piste ( tempo)

Kelmi odottaa merkillä

Kelmi odottaa merkillä

 

tehtävä 2: kutsu koira. ok

tehtävä 3: hyppy. ok

kelmi-mikkeli-2

 

Tehtävä 4: puolen vaihto jalkojen välistä. ok

tehtävä 5: tunneli. ok

ulos tunnelista

ulos tunnelista

 

tehtävä 6: puolen vaihto jalkojen välistä. ok

Kelmi vaihtaa jalkojen välistä vasemmalle puolelle

Kelmi vaihtaa jalkojen välistä vasemmalle puolelle

 

tehtävä 7: istu, täyskäännös oikeaan, istu. ok

tehtävä 8: 270 astettä käännös vasemmalle. ok

tehtävä 9: istu, kännös ja askel oikelle koiran jäädessä paikalleen, koira sivulle istu. ok

kelmi-mikkeli-5

 

tehtävä 10: käännös vasemmalle. ok

Tehtävä 11 oli hitaasti seuraamista. Tempon vaihteluita ei ole harjoiteltu pitkään aikaan ja Kelmi varmaan luuli, että pitäisiköhän nyt vaihtaa puolta. Se käväisi hetken selkäni takana, josta tuli vähennystä -1 piste (kontrollin puute )

hitaasti mennään niin että silmät menee kiinni

hitaasti mennään niin että silmät menee kiinni

 

tehtävä 12: normaali vauhti. ok

Tehtävä 13 oli: molemmat oikealle täyskäännös, jossa koira vaihtaa vasemmalta puolelta oikean puolen seuraamiseen. Omasta mielestäni tehtävä meni yhtä aikaisesti, tiukalla käännöksellä ja oikeassa kohdassa, mutta jostain kumman syystä sain -3 pistettä (epätarkasti suoritettu tehtävä)

tehtävä 14 oli: istu, käännös oikeaan istu koiran ollessa oikealla puolella. Siitä saimme -1 pistettä vinoudesta ja -3 pistettä epätarkasti suoritetusta tehtävästä. Kelmi oli vähän vinossa sekä liikkeen alussa että lopussa oikealla puolella istuessaan, käännös sinänsä meni mielestäni oikein.

tehtävä 15 oli: istu, askel vasemmalle, istu. Siinä koiran tulee siis ensin istua oikealle sivulle, ohjaajan ottaessa askeleen suoraan vasemmalla, tulee koiran seurata mukana rintamasuuntanasa säilyttäen ja istua taas oikealle sivulle. Kelmi ei osaa siirtyä suoraan sivuttain vaan tekee siirtymän kaartaen ja oikaisee sitten istumaan. Tästä saimme ymmärrettävästi -1 pistettä vinoudesta.

tehtävä 16: käännös 270 astetta oikealle. ok

Tehtävä 17 oli: sivulla seuraten 3 askelta peruuttaen ( koira oikealla puolella). Tähän tehtävään olin valmistautunut huolella rataan tutustumisessa ja sovittanut askelmerkit edelliseltä kyltiltä alkaen niin, että voin aloittaa peruuttamisen oikealla, eli koiran puoleisella jalalla, kolmannen askeleen otin siis myöskin oikalla jalalla ja vasemmalla jalalla ns. tasaavan askeleen oikean viereen ilman painon siirtoa vasemmalle jalalle. Sitten lähdin eteen päin vasemmalla jalalla Kelmin seuratessa oikealla puolella. Kelmi peruutti täysin suoraan – kiitos etupalkkaharjoittelun- ja peruutti kaikki 3 askelta oikealla puolella hienosti. Mielestäni tehtävä meni siis nappiin, mutta arvostelulomakkeessa lukee -10 pistettä ( ohjaajan ylimääräinen askel) !! Voisin melkein lyödä vetoa, että tuomari on arvostellut tasaavan askeleen ylimääräiseksi askeleeksi. Mutta toteen tätä ei voi näyttää, kun videota ei tullut otettua. Tässä on ilmeisesti tuomarikohtaisia eroja arvostelussa. Toiset ovat myös rataan tutustumisessa painottaneet, että peruuttamisen lopuksi tulee toisen jalan käydä viimeksi peruuttaneen jalan vieressä ( tasaava askel), mutta painoa ei sille siirretä. Toisten mielestä riittää, että viimeiselläkin peruutusaskeleella paino siityy kunnolla peruuttaneen jalan kannalle, mutta toinen jalka voi jäädä valmiiksi eteen ja sillä jalalla sitten jatketaan niin kuin tasaavan askeleenkin jälkeen. Tästä lähtien pitä muistaa kysyä tuomarilta erikseen, miten hän haluaa meneteltävän.

tehtävä 18: oikea täyskäännös ( saksalainen). ok

Viimeisenä tehtävänä ennen maalia oli tehtävä 19 : puolen vaihto edessä, jossa siis koira siirtyy oikealta vasemmalle puolelle ohjaajan edestä. Ohjaaja voi hetkeksi pysähtyä, että koira pääsee siirtymään viistosti eteenpäin toiselle puolelle seuraamaan. Koiran rintamasuunta ja ohjaajan rintamasuunta säilyy suoraan eteenpäin ja ohjaaja kulkee täysin suoraan koko ajan. Sain tehtävästä -1 pistettä ( ohjaaja virhe). Ilmeisesti olen ottanut pienen sivuaskeleen antaakseni koiralle tilaa siirtymisessä. Tähän pitää kiinnittää huomiota ja harjoitella tehtävää niin että kuljen suoraa viivaa myöten.

Käytösruutu oli : koira makaa edessä 3 min. Se meni täysin puhtaasti.

käytösruudussa 3 min edessä maaten

käytösruudussa 3 min edessä maaten

Kaikki kuvat on ottanut Iiris Härkänen

Radan jälkeen oli todella ylpeä ja iloinen hyvin menneestä radasta. Tuloksen saatuani olin vähän pettynyt, kun olin odottanut yli 80 pisteen tulosta. 79 pistettä oli kuitenkin ihan mukava tulos mestariluokassa ja sillä irtosi 3. sija. Mutta olisihan se kuulostanut paljon paremmalta tuo 89 pistettä.

Käytännössä ei ole mitään merkitystä, saiko Kelmi 79 tai 89 pistettä, kun valion arvoon vaadittavaa min 95 pistemäärää ei kuitenkaan olisi tullut.

Liisa muokkasi tätä sivua 7.11.2016, 22:26

Kommentoi