KELMILLE RTK-4

Kevään kuluessa olen harjoitellut ahkerasti rallytokoa. Päivi Aholan opastuksella olen treenannut erityisesti seuraamisen lähtöjä ja selkeyttä ohjaukseen. Päivi on yrittänyt takoa päähäni, miten koira  virittään oikeaan keskittymisen tilaan ja annetaan sille aikaa reagoida vihjeisiin. Minulla kun on ollut paha tapa antaa seuraamiskäsky ja lähteä samaan aikaan liikkeelle. Tulosta alkoi syntyä, kun keskityin riisumaan liikkeellelähdöistä kaikki turhat eleet, pidin reilun tauon sanallisen vihjeen ja liikkeellelähdön välissä niin, että koira ehti virittäytyä keskittymien tilaan ja sille jäi aikaa ragoida liikkeelle lähtöön jalan liikkeestä. Samaa rauhoittumista ja reagointiaikaa olen pyrkinyt tuomaan muihinkin liikkeisiin.

Kun lauantaina 11.4. ajelin kohti Jyväskylää rallytoko-kisoihin, oli mieleni omituisen  tyyni. Olin päättänyt muistaa kolme tärkeää asiaa kisoissa:  1) Säilytän rennon ja luottavaisen asenteen kisaradalla, 2) annan sanallisen vihjeen hyvissä ajoin ennen käsi/jalkamerkkiä ja riittävän ajoissa ennen kylttiä, 3) jätän kaikki ylimääräiset eleet pois ja pyrin olemaan selkeä.  Näillä ohjeilla valmistauduin Kelmin ja Prinkan ratasuorituksiin ja sain saman tunteen säilymään kisaradallakin ja tuloksia syntyi! Ennen ratasuoritusta annoin koirien levätä häkissä lämmitelyn jälkeen ja varmistin vain muutaman vaikeamman liikkeen osaamisen. Pystyin olemaan itse rento, enkä viime hetken rassaamisella paineistanut koiria ennen suoritusta.

Voittajaluokassa oli 6 koiraa, joista kaksi sai tuloksen ja vielä saman pistemäärän 87/100. Prinka voitti luokkansa nopeammalla suoritusajalla! Tämä oli Prinkan toinen tulos voittajaluokassa.

Prinkan radalla ei tullut yhtään -10 pisteen virhettä. Koira oikealla puolella suoritettavassa spiraalissa jäi ohjaava käsi ”päälle”. Tämä oli tietoinen valinta, koska Prinkan oikean puoleinen seuraaminen ei ole vielä kovin varmaa – siitä -3 pistettä. Ohjaajavirhettä meni -1 piste, kun tein 90 asteen  käännöksen oikeaan kyltin vieressä eikä suoraan edessä niin kuin olisi pitänyt.”Liikkeestä maahan” varmistelin liikaa ja kyykistyin jonkin verran ja siitä ropisi ohjaajavirhettä -3 pistettä. Liikkeessä pyörähdys piti uusia, kun Prinka ei ehtinyt mukaan liikkeeseen ja uusimisesta meni -3 pistettä. Myös liike ” istu, käännös 90 astetta vas, istu”  tuli tehtyä väärässä kohdassa kylttiin nähden ja siitä meni ohjaajavirhettä -1 piste. Ennen maalia Prinka ehti vähän haistelemaan maata ja siitä meni -1 piste. Käytösruudussa koiran piti istua 2 min edessä. Kun rataa suorittava koira liikkui melko läheltä, siirsi Prinka vähän asentoaan kuitenkin  koko ajan istuen. Siitä putosi -1 piste. Yhteensä virhepisteitä tuli siis 13 ja tulos 87/100. Virhepisteistä oli ohjaajavirheitä siis 8, joten koirahan osaa hyvin, mutta ohjaaja sählää.  😉

Tuomarin kommentti oli: sujuvaa yhteistyötä radalla. Käsimerkki oikealla puolella jää päälle.

Olen tosi ylpeä pikku-Prinkasta, joka on oppinut nämä rally-tokohommat vähän niin kuin Kelmin sivussa.

Prinka voi 1. sija pisteillä 87/100

Prinka voi 1. sija pisteillä 87/100

voittajaluokan ratapiirros

voittajaluokan ratapiirros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilpailun osallistujat oli valittu arpomalla eikä ilmoittautumisjärjestyksessä niin kuin tavallisesti. Meillä oli  arpaonnea, koska Kelmi sai juhlia mestariluokassa aivan yksin! Tämä asetelma olisi voinut kerätä paineita onnistumisen suhteen, mutta ihme kyllä onnistuin säilyttämään rennon asenteen ennen rataa ja radan aikana.

Rata meni hyvällä rytmillä ja iloisella fiiliksellä, mutta huomasin, että matkalla sattui muutama virhe. Houkutustehtävä piti uusia, kun Kelmi sortui ensimmäistä kertaa haistelemaan namikippoa siitä meni siis -3 pietettä. Maaliin tullessa oli aika sekava tunne: toisaalta tuntui että rata meni hyvin, mutta en ollut ollenkaan varma, tuliko meille yksi vai monta kympin virhettä. Jännitystä kesti vähän aikaa, mutta sitten riemu repesi, kun tuomari ojensi meille palkinnon ja onnitteli RTK- 4 koulutustunnuksesta!!!

Kelmi mes 1. pisteillä 79/100

Kelmi mes 1. pisteillä 79/100

mestariluokan ratapiirros

mestariluokan ratapiirros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uusiessani houkutusliikettä aloitin lähestymisen väärästä kohdasta ja siitä meni -3 pistettä. Houkutuksen uusimisen lisäksi -3 pisteen virhe tuli liikkeessä, jossa koira istuu sivulle ja jää odottamaan kun ohjaaja kääntyy ja ottaa askeleen sivulle ja koira tulee käskystä sivulle istumaan. En huomannut, että Kelmi nousi samantien seisomaan, kun käännyin ottamaan sivuaskeleen. Kelmi seisoi kuitenkin paikoillaan, kunnes annoin sivulle-käskyn. Yhdellä kyltillä Kelmi haisteli lyhyesti maata ja siitä -1 piste. Jossain käännöksessä oli vähän vinoutta ja siitä -1 piste. Liikkeessä ” istu, koira eteen istumaan, koira vasemmalta sivulle, istu”. Lopussa Kelmi korjasi sivulla istumisasentoa, joten se tulkittiin kahdeksi istumiseksi ja aiheutti -10 pisteen virheen. Pisteet 79/100  kuitenkin riittivät hyväksyttyyn tulokseen. Ja kun kyseessä oli kolmas hyväksytty tulos mestariluokassa, saimme vastaanottaa rallytokon ylimmän koulutustunnuksen eli rallytoko  4 !!

Kelmin kultainen mitali RTK-4

Kelmin kultainen mitali RTK-4

 

 

Tämä on ollut tavoitteeni Kelmin osalta rallytoko- harrastuksessa. Tuomari kuitenkin kannusti meitä eteenpäin. Hän innosti, että nyt vaan liikkeitä hiomaan ja korkeampia pisteitä tavoittelemaan tähtäimen rally-toko valion arvo.

Tuomari Minna Hillebrandin  kommentti arvostelulomakkeessa oli kyllä parasta tänä päivänä: ”Yhteistyö parantuu koko ajan, hyvä”

Rallytoko valion arvon saavuttaminen tuntuu kyllä vaikealta. Siihen tulisi saada 3 vähintään 95 pisteen tulosta vähintään kahdelta eri tuomarilta. Ehkä sitä ei kannata liikaa ajatella. Jatketaan harrastamista ja treenaamista, ja jos taidot karttuvat tarpeeksi, tulee tittelit siinä sitten kaupan päälle.

Seuraavat kisat saadaankin nautiskella kotinurkilla Imatralla 3.5. ja Lappeenrannassa 17.5. Saa nähdä, onko molemmat koirat sen jälkeen mestariluokassa.

voitokas kaksikko Kelmi ja Prinka

voitokas kaksikko Kelmi ja Prinka

 

 

 

 

Liisa muokkasi tätä sivua 18.04.2015, 22:28

Kommentoi