Aksatreeniä ja kisatuloksia

Prinka aloitti agikisat toukokuussa 2015 ja siirtyi medi-kakkosluokkaan kesäkuussa 2015. Onnistuneita ratoja on tullut silloin tällöin, mutta kompastuskivenä on olleet eeeerriiittääääiiiin hitaat kepit ja epävarma puomin kontakti.

Vuoden  2015 alkupuolella jo ennen Prinkan kisauran alkua päätin vaihtaa pysäytyskontaktin juoksukontaktiksi, koska Prinka oli alkanut hidastaa puomin alastuloa, enkä siihen löytänyt korjausta. Harri Kataisen kannustamana aloitin juoksarien harjoittelun lentävällä pallolla palkaten. Vauhtia suoritukseen tuli heti, mutta neuvoista huolimatta askelmerkit eivät osuneet kohdalleen  eikä Prinka mielestäni oppinut, mitä siltä odotettiin eli osumaan kontaktille. Näytti olevan aivan sattumanvaraista, miten laukka-askel osuu kontaktille.

Loppuvuodesta 2015 kirjauduin Koirakoulu verkossa juoksukontaktikurssille. Kurssilla opetettiin kontakti juoksumaton avulla ensin maan pinnalla ja sitten kontaktille siirretyllä matolla. Puomia nostettiin vähitellen ylemmäs ja vaikeutettiin aste asteelta koiran edistyessä. Palkka tuli kontaktille osumista ja vauhti tuli itsestään varmuuden lisääntyessä. Käytin ensin T&T-palkkauslaitetta palkkaamisessa ja myöhemmin lentävää lelua. Lopulta puomi oli osa rataa ja opetettiin myös jyrkät käännökset. Nyt olemme siinä vaiheessa, että vauhtia puomilla on ihan mukavasti, ja varmuus noin 70-80% tilanteesta riippuen. Vahvistusta vaaditaan edelleen, mutta Prinka edistyy koko ajan. Olen täysin varma, että juoksari sopii Prinkalle hyvin, koska juokseminen on agilityssä palkitsevaa.

Keppien opettelu jäi kesken alkeisopetuksessa ja jäimme roikkumaan ohjureihin liian pitkäksi aikaa. Kun ohjurit lopulta poistetiin, oli tekniikka vielä epävarmaa ja siksi vauhti hävisi kokonaan. Aloin kisata liian aikaisin keskentekoisen koiran kanssa ja kepeistä tuli Prinkalle peikko. Se teki parhaansa pujotellakseen oikein, mutta kun oli epävarma, se pujotteli kävelyvauhtia. Liian pitkään ajattelin, että kyllä vauhti löytyy, kun varmuutta tulee lisää, mutta niin ei vaan käynyt.

Keväällä 2016 otin projeksiksi opettaa Prinkalle kepit uudestaan. Ratahajoittelussa emme tehneet keppejä ollenkaan, vaan harjoittelin niitä erikseen. Kotona on onneksi kepit, joten usein toistuvat lyhyet harjoittelut oli helppo toteuttaa. Alkuun tehtiin vain neljää keppiä. Laiton T&T-laitteen keppien jälkeen ja lähetin Prinkan itsenäisesti pujotteluun. Ensin parin metrin päästä helposta kulmasta ja vähitellen kauempaa ja vaikeammasta kulmasta. Kun keppisarja oli lyhyt, sain nopeasti useita toistoja. Prinka sai itseluottamusta itsenäisestä työstä ja tiheästä palkasta. Sitten siirryimme 6 keppiin ja muutaman viikon kuluttua 8 ja 10 keppiin. Vauhtia tuli pikku hiljaa lisää sitä mukaan kun varmuus lisääntyi. Treeneissä palkkaan edelleen joka kerran keppien jälkeen, enkä tee koko keppisarjaa montaa kertaa treenin aikana.

Vielä kesän kisoissa Prinkan pujottelu oli niin hidasta, ettei se päässyt ihanneaikaan juuri koskaan. Kesäkuun jälkeen kävin vain pari kisaa, joissa Prinka meni vain yhden startin, ettei se ehtinyt turhautua täyspitkiin keppeihin.

Pienen kisatauon jälkeen olimme 30.10. LAU:n omissa kisoissa kisaamassa kolme rataa. Ja kuinka ihanaa olikaan todeta, että kepit menivät jo ihan mukavaa vauhtia ja kaikilla radoilla Prinka alitti ihanneajan. Harmi, ettei ratoja saatu videoitua. Kahdella ensimmäisellä agiradalla tuli yksi ratavirhe; ensimmäisellä puomin kontakti ja toisella radalla pituuden palikka kaatui. Toisella radalla Prinka oli ainut tuloksen saanut seitsemästä koirakosta ja siis voitti luokkansa. Viimeisellä hyppyradalla Prinka juoksi puhtaan radan alle ihanneajan, sijoittui toiseksi ja sai toisen LUVA-nollan kakkosluokassa.

img_9548

palkinotposeerauksia ykkös- ja kakkospallilla

palkinotposeerauksia ykkös- ja kakkospallilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leijailin onnesta vielä seuraavanakin päivänä mahtavan viikonlopun jälkeen. Ensin rally-tokomestaruus ja sitten luva-0 omissa kisoissa. Ja kaiken kruunasi täydellisellä hetkellä alkanut kiima. Tästä on hyvä jäädä kisatauolle ja keskittyä tärkeään projektiin eli kauan odotettuihin Prinkan toivottavasti tuleviin pentuihin. Jospa tällä kertaa kaikki menisi suunnitelmien mukaan.

 

 

Liisa muokkasi tätä sivua 2.11.2016, 23:43

Kommentoi