13.10. Spanieliliiton erikoisnäyttely

Viikko sitten Spanieliliiton erikoisnäyttely keräsi taas suuren joukon kooikeriväkeä näytelykehän laidalle. Hollantilaisen tuomarin H.A.H. Mensink Georgen arvosteltavaksi oli ilmoitettu 12 pentua, 29 urosta ja 33 narttua. Rotunsa parhaaksi tuomari valitsi ”Uffen” Bullbenz Kooi Udde Gerin ja VSP oli Black Amiikos Ysanne Yosta.

Kelmi sijoittui neljän veteraaniuroksen luokassa toiseksi ja hävisi niukasti 11- vuotiaalle Black Amiikos Iwikje Iforille. Tulos vet ERI 2, SA. Tuomarin mielestä molemmat olivat erittäin korkealuokkaisia, mutta Vikke sai vanhempana voittaa.

Kelmin arvostelu vapaasti käännettynä: 9- vuotias uros, hyvä uroksen pää, pyreähköt silmät, hyvä pigmentti, hyvin kiinnittyneet korvat ja kauniit korvakorut, oikea purenta, hyvä niska- ja selkälinja, hyvä rintakehä, hyvin kulmautunut edestä, hyvä turkin väri ja kunto, terve liikkuja , hyvä temperamentti.

Kelmi Hyvinkäällä, kuva Suvi Tyynismaa

 

Ettakin esiintyi erinomaisesti; se liikku hyvällä draivilla ja malttoi seisoa ryhdikkäänä arvostelun ajan. Tuloksena oli tällä kertaa vain EH. Tuomarin mielestä Ettan pää olisi saanut olla feminiinisempi.

Suomennettu arvostelu: 2 – vuotias narttu,  voisi olla hieman feminiinisempi. Tummat silmät, hyvät korvat, hyvä purenta, kaunis ylälinja ja alalinja, hyvin kulmautunut takaa ja edestä, hyvä luusto ja jalat, hyvä turkki ja väri. Kauniit korvakorut ja kaunis hännänkanto, hyvät liikkeet ja mukava temperamentti.

Etta seisoo kauniisti, kuva Aila Murto

tulosten kirjausta,Etta tarkkana, kuva Aila Murto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Näyttelyssä oli mukana myös Kelmin ruotsalainen poika Mattsson´s Hyalmar. Tuomari piti Hyalmaria muuten erittäin hyvänä rotunsa edustajana, mutta tällä kertaa sen etuliikkeet vaikuttivat vähän lyhyeltä ja tulosena oli  val EH.

Hyalmar, kuva Suvi Tyynismaa

 

Näyttelyn jälkeen päivä jatkui vielä kooikerhondjen jalostusneuvottelulla. Aktiivinen joukko rodun tulevaisuudesta kiinnostuneita kasvattajia ja muutama aivan uusikin kooikerinomistaja kokoontui pohtimaan ajankohtaisia jalostukseen liittyviä aiheita. Jalostustoimikunta oli antanut pohdittavaksi  roturisteytykset, polvitarkastukset, ENM-testaus ja DLA- testaus. Ryhmissä käytiin asioista vilkasta keskustelua ja kaikkien näkemykset kirjattiin muistiin. Yhteenvedot kirjattiin muistioon, jota jalostustoimikunta voi käyttää jalostuksen tavoiteohjelmaa laatiessaan. Juuri näin teemme rakentavaa yhteistyötä kaikki kasvattajat yhdessä.

Geenitutkimus etenee huimaa vauhtia. Hollannissa on nyt kehitetty geenitesti, jolla voidaan selvittää hengenvaarallisen ENM/ kooikerihalvauksen kantajat. Hollannissa vaaditaan nyt kaikki jalostukseen käytettävät koirat testattaviksi. Suomessakin toivotaan mahdollisimman monen jalostukseen käytettävän koiran testausta. Tämä on arvokas asia kooikerihalvauksen ehkäisemisessä. Se mahdollistaa myös kantajien käyttämisen jalostukseen, kun ne yhdistetään ENM- vapaaseen osapuoleen. Tämä auttaa pitämään geeniipopulaation mahdollisimman laajana muuten niin ahtaassa geenikannassa.

Liisa muokkasi tätä sivua 20.10.2012, 18:06

Kommentoi