KELMI

KELMI  29.8.2003-22.12.2020

C.I.B. POHJ MVA FIN MVA SE MVA NO MVA EE MVA LV MVA LT MVA RU MVA HeW-11 EEV-05 LVV-06 RKFV-10 HeVW-12 VV-12 LTV-13 PMVV-13 MVV-14, RTK4      Milfeddyg Innemend Elaika.

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=EJ41078%2F03&R=314

 

Kelmi tunturissa

 

Kelmi ROP vet ja BIS 3 VET

 

 

 

 

 

 

 

isä Maricosan´s Minimus Duenna ”Mini” , emä Milfeddyg Elaika Bianca ”Lempi”

 

Kelmillä oli nimi jo ennen syntymäänsä. Olin päättänyt jättää Lempin pennuista itselleni uroksen, jonka nimi on Kelmi. Vastasyntyneistä pennuista tunsin käteen, että tuo punainen, napakka ja pyöreälinjainen uros on Kelmi. Pentujen kasvaessa mietin kuitenkin vuorotellen, mikä noista neljästä pojasta olisi se oikea Kelmi. Vipi oli kaunis, Remulla oli taistelutahtoa, Dino oli vilkas ja leikkisä. Lopulta päädyin kuitenkin siihen alkuperäiseen Kelmiin, joka oli todella kaunis, sopivan kokoinen, leikkisä, vilkas ja sillä oli sopivasti myös taistelutahtoa. Enkä tuota päätöstä  katunut. Harrastuskoirana Kelmi  täytti odotukset. Se oli helposti koulutettava ja teki yhteistyötä luottavaisesti ja tasaisen varmasti. Kotioloissa se oli myös helppo seurakoira.

Kelmin kunniatehtävä oli elämän loppuun asti  lehden kantaminen postilaatikolta sisälle. Se oli tunnontarkka ja innokas postipoika.

Sain Kelmistä Ihanan agilitykaverin, jonka kanssa oli ilo treenata. Se oppii nopeasti, noudatti kuuliaisesti ohjausta ja teki aina parhaansa. Oli palkitsevaa huomata sen ilo  yhdessä tekemisestä. Kisoissa vauhti vähän kärsi tuosta kuuliaisuudesta, kun Kelmi ei juuri koskaan tehnyt omia päätöksiä, eikä kyseenalaistanut minun ohjausta ja vauhtia. Irtoaminen esteille ja vauhti kyllä ajan myötä  parantui, kun on löytyi toimiva palkkio. Se on pallo, jonka perään on hauska juosta ja vaihtaa se oikeaan palkkaan eli namiin.

Kelmi aloitti agilitykisat 1,5 vuotiaana ja nousi kolmessa kuukaudessa medi kolmoseen. Ensimmäisenä kilpailukesänä v 2005 Kelmi voitti piirinmestaruus joukkuekultaa. Muita agilitymeriittejä on senioricupin loppukilpailussa pronssia v 2008, kooikerimestaruuskisoissa pronssia v 2008, piirinmestaruusjoukkuepronssi vuonna 2009, hopeaa avoimessa seniori SM-kisassa 2011. Kelmi on kahdesti edustanut LAU:ta Suomen mestaruuskisoissa. Jälkimmäisessä SM-kisassa sijoitus finaaliradalla oli 31.  Syksyllä 2011 osallistuimme paragility world cupiin Hollannissa, jossa Kelmin sijoitus oli 10. Vuonna 2013 Kelmi voitti kultaa avoimessa paragility SM-kisassa. Kelmi juoksi viimeiset agility arvokisat syyskuussa 2014 seniori- ja paragility SM-kisoissa 11-vuotiaana ja sijoittui paragilitykisassa neljänneksi puhtaalla 0-tuloksella. Viimeiset agilitykisat Kelmi juoksi Saariselällä kesäkuussa 2015. Siellä paras tulos oli 5. sija puhtalla radalla ja 2,53s yliajalla.

 

Kelmin ollessa 9 vuotias, aloitimme myös rally-tokoharrastuksen, josta Kelmi nautti myös valtavasti. Rally kisauralla Kelmi eteni ylimpään eli mestariluokkaan ja saavutti ylimmän koulutustunnuksen RTK4. Viimeinen rallykisa käytiin joulukuussa 2016.

Iloista menoa

 

Kelmi nauttii näyttelykehässä esiintymisestä ja se  menestyi loistavasti. Se  saavutti kansainvälisen, Pohjoismaiden-, Suomen-, Ruotsin-, Norjan-,  Viron-, Latvian-, Liettuan-  ja Venäjän muotovalion arvon. Lisäksi se  keräsi Vironvoittaja-05, Latvianvoittaja-06,Venäjänvoittaja-10, Helsinginvoittaja-11, Helsinki veteraanivoittaja-12, Veteraanivoittaja-12, Liettuan voittaja-13, Pohjoismaiden voittaja -13, Veteraani maailmanvoittaja -14  tittelit. Syyskuussa 2011 se sai myös Hollannin sertin. Vuonna 2014 se oli VSP Hollannin kooikeri erikoisnäyttelyssä eli oli paras uros 50 upean uroksen joukossa ollessaan 11- vuotias ja sai myös toisen Hollannin sertin. Myös Suomen Kooikeriyhdistyksen erikoisnäyttelyissä se menestyi hyvin. Kelmi ehti käydä 64 näyttelyä, joissa se oli 21 kertaa rotunsa paras, 4 kertaa vastakkaisen sukupuolen paras, 25 kertaa paras veteraani, 4 kertaa vastakkasisen sukupuolen paras veteraani. Se sai  n 11 Cacibia , sai 4 ryhmäsijoitusta ja oli kerran BIS 4 ja kaksi kertaa BIS 4 veteraani, kerran BIS 3 veteraani. Kelmin kanssa oli nautinto olla kehässä, kun se suorastaan säteili iloa ja itsetuntoa juostessaan vetävällä askeleella. Ainakin kerran tuomari suorastaan taputti Kelmin esiintymiselle. Upeimmat muistot näyttelyuralta on näyttely vuonna 2014, jossa Kelmi saavutti veteraani maailmanvoittajatittelin ja Hollannin erikoisnäyttelyn VSP   vuonna 2014. Hienoa oli myös päästä Kelmin kanssa esiintymään ja juhlimaan Champions of Champions näyttelyjuhlaan, jonne kutsutaan vuoden parhaat näyttelykoirat. Kelmin kanssa ei tarvinnut tehdä yhtään ”turhaa” ulkomaan näyttelymatkaa. Joka reissulta oli tuomisina ko maan valionarvoon oikeuttava serti ja useimmiten myös  Cacib.

Kelmin kisaura päättyi joulukuussa 2016. Kuntonsa puolesta Kelmi olisi voinut vielä jatkaa näyttelyitä ja rallytokokisoja, mutta vuoden 2016 lopussa aloitettu sydänlääkitys esti sen antidopingmääräysten takia.

Kelmi VSP Hollannin erikoisnäyttelyssä 2014

 

Kelmi näyttelyn kauneimman veteraanin ryhmäkehässä , Vet MV 2014

 

 

 

 

 

 

 

Kelmillä on 3 pentuetta: 2007 Frisian Gem-kennelin pentue , jonka emo on Delfs Finja v.d. Zwarte Bellen Hoeve . Siinä oli yksi narttupentu Frisian Gem Angenietje Kies ”Antje”, joka oli meidän Ettan emo. Myös vuonna 2007 Belleza´s -pentue, jonka emo on Estaka´s Ole-B-Ella ( 3u+2n). Vuonna 2009 syntyi Ruotsiin Mattssons-kenneliin pentue, jonka emo on Mattssons Maya- Aurora ( 3u+2n).

Kelmi  kävi muutaman kerran verijäljillä omaksi huviksi. Se oli tarkka jäljestäjä, eikä riistanjäljet sen menoa haitanneet. Paukkuarkuuden takia emme voineet osallistua  mejäkokeisiin.

Kelmi on tähän astisista koiristani se tärkein ja merkittävin koiraystävä, jonka kanssa olen saanut harrastaa ja kokea upeita elämyksiä harrastuksissa ja ikimuistoisia hetkiä luonnossa kulkiessamme. Kelmi ehti pitkän elämänsä aikana opettaa monelle perheen uudelle koiralle ja pennuille oikeat tavat ja vanhempien kunnioituksen. Iän myötä siitä kasvoi kuin ihmisen ajatus, joka oli elämässäni mukana kaikkialla ja oli joka paikassa kuin kotonaan.

Kelmi oli loppuun asti täynnä elämäniloa ja toimintahalua. Vielä viimeistä edellisenä aamuna se uskollisesti kantoi aamun lehden postilaatikolta keittiöön ja halusi osallistua elämän tapahtumiin.

Olen Kelmille ikuisesti kiitollinen näistä ikimuitoisista vuosista, jotka sain sen kanssa yhdessä kulkea. Yhdessä jaoimme monet elämänvaiheet iloineen ja suruineen. Saimme kokea suuria tunteita niin kilpakentillä kuin luonnon keskellä. Mitä ikinä tapahtuikaan, oli rakas ystävä rinnallani.

Kun illalla kohotan katseeni taivaalle,  uskon löytäväni Kelmin kirkkaan tähden tuikkimassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liisa muokkasi tätä sivua 12.01.2021, 21:18